Program 14. Informative

Točen program informative bo znan kmalu.
IZKORISTI MOŽNOST. ZAGRABI PRILOŽNOST!
 1. Informativa ti bo dala MOŽNOST, da boš v sklopu bogatega programa s pomočjo izkušenih predavateljev in podpornikov, ZGRABIL/-A PRILOŽNOST pridobiti odgovore na najpomembnejša vprašanja na poti do tvojega poklica oz. izobraževalne poti:
 • Kam po končani osnovni šoli?
 • Kam po končani gimnaziji oziroma srednji šoli?
 • Katera šola/fakulteta za kateri poklic?
 • Kateri študij izbrati?
 • Katera smer je zame na fakulteti najbolj primerna?
 • Naj izberem študij, ki mi je všeč ali študij, ki mi zagotavlja zaposlitev?
 • Kako na študij v tujino ali na delovno prakso?
 • V katerih domačih ali mednarodnih projektih sodeluje izbrana šola/fakulteta?
 • Ali obstajajo možnosti pridobitve štipendije? Prakse?
 • Kako in kje iskati svoje študentsko delo?
 • Kako do prve zaposlitve po končanem študiju?
 • Kakšne so študijske priložnosti v tujini?
 • Predstavitev študijskih programov.
 • In še mnoga druga vprašanja.
 • Karierno svetovanje.
 • Zanimivi gosti o svojem poklicu.
Program bo potekal HIBRIDNO – to pomeni, da boš lahko v ŽIVO v predavalnici na Informativi zastavljal vsa svoja vprašanja, lahko pa boš v udobju svojega DOMA predavanja poslušal/-a kar ONLINE. ZGRABI PRILOŽNOST. UJEMI PRILOŽNOST! Informativa te izziva, da najdeš najboljši poklic in pot do njega po najboljši izobraževalni poti. 😉 Si za?
Si želite predstaviti v okviru programa?

Predstavite se kot SPONZOR IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA na Informativi!

Za več informacij kontaktirajte

SOBOTA, 23.1.

10:00 – 10:45

KAJ MORAM NUJNO VEDETI PRED VPISOM NA UNIVERZO? PRAKTIČNI NASVETI BIVŠE ŠTUDENTKE

PRIPRAVLJA: Karierni Plac – Karierni center za mlade        

VODI: Nastasja Minja

POVEZAVA: https://app.livewebinar.com/917-953-629/43fc0711eed2a56330ffae24df11bb53

Dijaki so v zadnjem letniku srednjih šol pogosto preveč obremenjeni z aktualnimi šolskimi dolžnostmi, ocenjevanji znanja in pripravami na maturo, da bi se posvetili temeljitemu razmišljanju o svoji prihodnosti. Tudi če so prepričani v svojo izbiro treh univerz oz. študijskih programov, se o tem odločajo površno, navadno glede na predmete, ki so jim trenutno všeč na gimnaziji/srednji šoli, brez da bi raziskali poklicne možnosti, ki jih bodo imeli po zaključenem izbranem študijskem programu. Poleg tega obstaja veliko novosti in informacij, o katerih bodoče študente/-tke nihče ne opozori, in za katere bi bili vsi študentje/-tke prvih letnikov hvaležni. Tovrstne informacije lahko pripravijo dijake na študijske izzive in jih opolnomočijo, da naredijo uspešen prvi korak v študentsko življenje. Delavnica bo delno informativne in delno praktične narave. Sestavljena bo iz predstavitve pomembnih informacij pred vpisom na univerzo ter nekaterimi vajami, ki bodo opremile dijake za naslednji pomemben korak v njihovi izobraževalni/karierni poti.

Potek delavnice:

 1. Kratek uvod.
 2. Na kaj biti pozoren pred vpisom na univerzo (predstavitev+praktična naloga).
 3. Na kaj biti pripravljen v prvem letniku faksa?,
 4. Največja obžalovanja bivših študentov – Kaj bi naredil drugače, če bi vrnil čas nazaj? (predstavitev),
 5. Kako bo v resnici na univerzi/izobraževalnem programu, ki sem si ga izbral? Pridobivanje ključnih informacij o dejanskem študiju na izbrani univerzi (praktična naloga).
 6. SWOT analiza za izbiro študijske smeri (kratka predstavitev in praktična naloga).
 7. Zaključek in vprašanja.

10:30 – 10:40

PREDEN SE VRŽEŠ V ŠTUDIJ, PREVERI SVOJE SPRETNOSTI S SVOS!

PRIPRAVLJA: Andragoški center Slovenije             

VODITA: Darija Premk, Monika Zalokar   

POVEZAVA: https://app.livewebinar.com/492-944-317/0dba24c5613e3f7cce17933b373c5808

Preden se vržeš v študij, preveri svoje spretnosti s SVOS! Če želiš pravo sliko svojih spretnosti, potrebuješ pripomoček, ki ti bo dal realne rezultate. Potem bi bil zate SVOS, Spletni Vprašalnik Ocenjevanje Spretnosti, s katerim lahko zanesljivo in kar od doma oceniš lastne spretnosti! Pa še brezplačen je. In ni ti treba čakati – rezultate dobiš takoj in so na vpogled samo tebi. SVOS ponuja zanimive naloge iz vsakodnevnih življenjskih situacij, preko katerih ugotoviš, kako dobro in spretno obdeluješ informacije ter kako dobro pri tem uporabljaš spretnosti. Preveriš lahko, katere so tvoje močne spretnosti, na katerih lahko gradiš svojo kariero (tudi poklicne interese lahko preveriš s SVOS :-). Iz tistih nalog, ki se ti bodo zdele zahtevne, pa boš ugotovil, katere spretnosti bi še lahko bolje razvil. Saj veš, učimo se celo življenje. V predstavitvi na Informativi bomo povedali še več o SVOS in kako do njega dostopaš, zato se nam pridruži!

11:00 – 12:00

KAKO ZAČETI SVOJ START-UP? PODJETNIŠTVO JE »KUL« 🙂                           

MODERATOR: Rok Koželj

GOSTI: Rok Colarič – Inkubator GEA College in Sleepy bottle, Rok Starič – Rok’s nut butter

POVEZAVA: https://app.livewebinar.com/164-975-460/5a1091a07912014d6e110a1d6ce84b0a

Imaš dobro idejo za »kul« izdelek ali storitev, ki bi lahko postala naslednja zgodba o uspehu? Ali si želiš imeti lastno podjetje, oziroma START-UP? Vse to je možno, če imaš pogum, inovativnost in pravo podjetniško miselnost.   

Spoznaj svet start up podjetnikov in pridobi osnovno znanje podjetništva s podjetniškim strokovnjakom in mentorjev Rokom Colaričem, ustanoviteljem podjetja in inovativnega produkta Sleepy Bottle, ki se prodaja tudi v prestižni veleblagovnici Selfridges v Londonu. Njihov kupec pa je tudi dubajski kralj!

Pogovarjali pa se bomo tudi z Rokom Staričem, ki je kot podjetnik uspel s svojim slastnim in zdravim produktom Rok’s nut butter, ki ga lahko najdete na policah najboljših trgovin, kot so Mercator Spar, Dm, itd.. Rok je sredstva za začetek svoje poslovne poti pridobil tudi preko uspešne kampanje za množično financiranje Kickstarter! Osvojil pa je tudi laskavi naziv Mladi podjetnik leta 2019. Kako se je lotil svoje ideje, jo razvil in z njo postal uspešen podjetnik?

Preživi eno uro v svetu podjetništva, nauči se kaj koristnega in spoznaj GEA College.

11:30 – 12:00

NEKAJ ZANIMIVOSTI O JEZIKIH PO SVETU    

                     
PRIPRAVLJA: UP FHŠ – Fakulteta za humanistične študije  

VODI: doc. Dr. Helena Bažec               

POVEZAVA: https://app.livewebinar.com/968-543-947/decfe45d69957a91997d54a8d1dcb126      

Danes poznamo več kot 7.100 različnih jezikov, razdeljenih v 147 jezikovnih družin, vendar ta seznam še zdaleč ni popoln. Od teh jih je skoraj 3.000 na robu izumrtja, več kot polovica svetovnega prebivalstva pa govori le 23 jezikov. Veliko število jezikov pomeni veliko pestrost, tako v sistemih zapisovanja kot na glasoslovni, oblikoslovni, skladenjski in pomenoslovni ravni. Predstavljamo vam nekaj zanimivosti iz vsakega področja, ki govorijo o tem, kam sega prvi ohranjeni zapis in v kakšnem sistemu pisave je zapisan. Izvedeli boste kateri posebni zvoki se pojavljajo v nekaterih Afriških deželah in zakaj se v določenih jezikih izgovorjava in pisava močno razlikujeta. Govorili bomo o različnih možnostih sestavljanja besed, o vrstnem redu stavčnih členov in o tem, kakšne možnosti imamo glede izbire imen za barve. Že Karel Veliki je rekel, da kdor pozna dva jezika ima dve duši, zato poznavanje splošnih značilnosti in posebnosti jezikov nas bogati tako osebnostno kot strokovno.

12:00 – 12:45

IZBRATI ŠTUDIJ, KI MI JE VŠEČ ALI ŠTUDIJ, KI MI ZAGOTAVLJA ZAPOSLITEV

PRIPRAVLJA: Zaposlitveni portal OPTIUS (Moja zaposlitev d. o. o.)             

VODI: Mojca Tomšič      

POVEZAVA: https://app.livewebinar.com/556-099-290/09be9c082777fc74231948ed3ca7311c

Ste vedeli, da večine poklicev prihodnosti še ne poznamo? Časi, ki so jih živeli naši starši, ko so celo življenje preživeli v prvi službi oz. poklicu, so minili. Nastajajo vedno novi poklici, kar pa je še pomembnejše, odpirajo se vedno nova področja dela. Kakšno usmeritev nam da šola/fakulteta na poti do želenega poklica? Se odločiti za klasičen poklic ali za poklic prihodnosti? Kaj je vam pomembnejše: izbrati študij, kjer je zaposlitev zagotovljena ali študij, ki vam je všeč? Kakšne so možnosti za zaposlitev po končanem študiju? Izbira je zelo težka in bo pomembno vplivala na vašo prihodnost. Naj vam pomagamo z direktnim vpogledom trenutno najbolj iskanih poklicev. Ponudili vam bomo vpogled na trenutno situacijo na trgu dela ter skupaj z vami pogledali v prihodnost zaposlovanja.

13:00 – 14:00

PRILOŽNOSTI, DA NAJDEŠ SVOJ TOP ŠTUDENTSKI JOB  

PRIPRAVLJA: e-Študentski Servis, ŠS d. o. o.         

VODI: Katarina Bremec Slanič     

POVEZAVA: https://app.livewebinar.com/421-828-594/f77ba15314ace3b38de1c735459e0042

V sklopu delavnice se bomo pogovarjali o pomenu pridobivanja izkušenj in razvoja veščin/kompetenc skozi različne aktivnosti, tudi preko študentskega dela. Študentsko delo bomo predstavili kot priložnost, da mladi bolje spoznajo sebe (interese – kaj me veseli, sposobnosti – v čem sem dober/a) ter spoznavajo svet dela (različni poklici, delovna mesta, poslovni bonton), ob tem pa gradijo tudi svojo socialno mrežo. Na konkretnih primerih bomo pogledali na študentsko delo z različnih vidikov – kot način za pridobivanje delovnih izkušenj, ki bodo pripomogle k zaposljivosti posameznika (strokovna študentska dela) ter kot vir hitrega in dobrega zaslužka (najbolje plačana dela), dotaknili pa se bomo tudi pojma skriti in odkriti trg dela.

14:00 – 14:45

EDUCATION IN CANADA. A WORLD OF POSSIBILITIES AWAITS

PRIPRAVLJA: Embassy of Canada to Slovenia

VODI: Zsuzsanna Kovács-Mátyus

POVEZAVA: https://app.livewebinar.com/828-252-347/9c6ea7310b0ad929f5888e26590b5db9

Ali čez dan sanjarite o študiju na eni od kanadskih institucij? No, mi želimo pomagati uresničiti te sanje! Prisluhnite našemu webinarju, poslušajte našo predstavitev in nam zastavite svoja vprašanja. Glavne teme naše predstavitve (ki bo v angleščini) vključujejo: uvod v kanadske izobraževalne ustanove (univerze, fakultete), možnosti učenja angleščine in francoščine, možnosti raziskav, pridobitev vizumov, informacije kako se prijaviti za vpis, štipendije, delo med in po študiju, praktične informacije, spletni viri.

15:00 – 16:00

KAKO BRATI HITREJE IN SI ZAPOMNITI VEČ       

PRIRPAVLJA: Inštitut za osebnostni razvoj KRATOS

VODI: Sonja Paklenik

POVEZAVA: https://app.livewebinar.com/133-610-990/bd5dda8c5740e417429f4b763d32b009

V današnjem času je ključna konkurenčna prednost sposobnost hitrega učenja. Vendar ključ do uspeha ni v količini učenja ampak v načinu. Eden od osnovnih korakov do hitrejšega učenja je hitrejše branje. Če te zanima kako brati hitreje in si zapomniti več se nam pridruži v kratki predstavitveni delavnici.

16:00 – 17:00

KAKO SE MIKSAJO HITI SKUPINE DAN D                            

PRIPRAVLJA: United POP             

VODI: Tina Petrovčič, Robi Bulešić

POVEZAVA: https://app.livewebinar.com/987-285-809/e5960ddba2fe6d11547fb20223c77d3f

Pridruži se predavanju United POP akademije in se nauči kreativne tehnike miksanja zasedbe Dan D! Spoznaj svet glasbene produkcije, moderne glasbe in sodeluj v zanimivi debati o današnjem stanju glasbene scene.

17:00 – 18:00

KAKO IZPOLNITI PRIJAVO ZA VPIS NA UNIVERZE, DA PRIDEM NA SVOJ ŠTUDIJSKI PROGRAM                          

PRIPRAVLJA: Univerza v Mariboru – Visokošolski prijavno-informacijski center      

VODI: Dejan Senekovič

POVEZAVA: https://app.livewebinar.com/149-047-265/1723091ddadb08c6d9f95e705ec1a288