Izobraževalni program – sobota

Izobraževalni program – sobota (26. 1. 2019)

zadnja osvežitev programa: 21. januar 2019 (organizator si pridržuje pravico do spremembe programa)

MALA PREDAVALNICA

Predavalnica se nahaja v Avli desno od vhoda. Sobotni program v MALI predavalnici pripravlja: 

10.00   ̶  11.00

INTERAKTIVNA DELAVNICA: VARSTVO MORSKIH ŽELV V NAŠIH MORJIH

Pripravlja: UP Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

Predava: Matic Jančič

V Sredozemskih vodah Evropske unije živi ena največjih svetovnih populacij glavate karete, morske želve, ki je kot prednostna vrsta uvrščena na seznam strogo zavarovanih vrst Direktive o habitatih EU.

Njena glavna gnezdišča so v Grčiji in na Cipru, prehranjevalna območja pa se nahajajo v plitvih vodah Jadrana. Razvoj turizma na gnezdiščih, naključni ulov več kot 11 tisoč želv letno samo v Jadranskemu morju, onesnaževanje in degradacija habitatov ter klimatske spremembe so le nekatere izmed človeških aktivnosti, ki danes ogrožajo regionalne populacije morskih želv.

Na predavanju bomo spoznali učinkovite načine varstva teh migratornih organizmov, pomembnih za ohranjanje zdravih morskih ekosistemov. Ti so možni samo s skupnim, koordiniranim pristopom vseh držav, ki si delijo ključne habitate morskih želv. Vsebine so naši raziskovalci oblikovali v okviru projekta »Euroturtle – Collective actions for improving the conservation status of the EU sea turtle populations« (Evropska komisija, Program Life)

 

11.05  ̶  12.05

ALI BO MOČ MISLI NOVA OBLIKA KOMUNIKACIJE S SVETOM?

Pripravlja: UP Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

Predava: Dr. Klen Čopič Pucihar

Živimo v času izredno hitrega razvoja. Vsakdo med nami je soočen z dejstvom, da bo za časa svojega življenja priča tehnološkemu preboju, ki bo pomembno vplival na prihodnost človeštva. Vsem tovrstnim odkritjem je skupno, da je nemogoče predvideti, kako bodo vplivala na gospodarstvo, družbo in posameznika.
V sklopu predavanja bomo predstavili nastanek in poslanstvo laboratorija HICUP LAB, pregledali zgodovinski razvoj digitalnih tehnologij, ki so privedle do  preboja, in poizkušali sklepati o prihodnjih tovrstnih prebojih v kontekstu sodobnih načinov interakcije človek-računalnik. Podali se bomo v svet mobilnih tehnologij, virtualne in dopolnjene resničnosti, vseprisotnega računalništva, nato pa zaključili s pregledom možganskih vmesnikov, kjer moč misli omogoča komunikacijo s svetom. Morda prihaja čas, ko bodo govor, pisanja in kretnje prepoznani le kot arhaičen način komuniciranja, kot so hieroglifi na piramidah v Gizi.

 

VELIKA PREDAVALNICA

Predavalnica se nahaja v Avli levo od vhoda. Sobotni program v VELIKI predavalnici pripravlja:   

9.30  ̶  10.15

LAHKO ZA ŠTUDIJ DOBIM ŠTIPENDIJO?

Sodelujejo: Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad; Univerzitetna služba za mednarodno sodelovanje

Predstavniki različnih služb in organizacij bodo predstavili štipendije, ki so na voljo študentkam in študentom, ki študirajo v Sloveniji.

10.30  ̶  11.30

VSTOP DOVOLJEN SAMO STARŠEM: PREDAVANJE O PODPORI STARŠEV SVOJIM OTROKOM PRI ODLOČANJU ZA ŠTUDIJ

Na predavanju za starše bomo govorili o tem, kako so lahko starši v podporo otroku, pri odločanju za študij. Na prvi pogled se zdi, da je karierna odločitev stvar posameznika, ki avtonomno in neodvisno od zunanjih okoliščin sprejme odločitev o nadaljnji karierni poti, a raziskave kažejo, da na končno karierno odločitev vplivajo številni dejavniki. Tudi vpliv staršev je dokazno pomemben dejavnik kariernih odločitev otrok in mladostnikov. Starši so prvi »vir informacij« in njihov »osebni svetovalec«, na katerega se mladostniki obrnejo po nasvet. Ob tem pa starši pogosto čutijo, da na to vlogo niso najbolje pripravljeni, saj nimajo potrebnih informacij. Tekom interaktivnega predavanja se starši tako seznanijo s faktorji načrtovanja kariere in najpogostejšimi izzivi mladostnikov, ob tem pa jim pokažemo, kako pomembno je, da ozavestijo svoja pričakovanja in stališča do različnih kariernih poti, ki prav tako lahko vplivajo na mladostnikove karierne odločitve.

11:30  ̶  12:30

NE VEŠ, KAJ BI ŠEL ŠTUDIRAT? PRIDI K NAM NA INDIVIDUALNO SVETOVANJE!

Pripravljajo: Karierni svetovalci Kariernih centrov Univerze v Ljubljani

Karierni svetovalci Kariernih centrov Univerze v Ljubljani vam bodo na voljo za individualno svetovanje za boljše in lažje odločanje glede izbire študija. Vsi, ki potrebujete »drugo mnenje« pred odločitvijo, kje in kaj boste študirali, lahko pridete na brezplačno svetovanje – prijave bodo potekale na kraju dogodka.

12.45  ̶  14:00

OKROGLA MIZA: JE POKLIC INFLUENCERJA SANJSKI POKLIC?

Okroglo mizo moderira: Maja Dizdarević, Karierni centri UL

Kdo je lahko influencer? Katera znanja in izkušnje so potrebne za delo? Katere so prednosti in pasti? Pridružite se nam na okrogli mizi in pridobite informacije iz prve roke. Svoje izkušnje in poglede na poklic, ki postaja vedno bolj priljubljen in atraktiven predvsem med  mlajšimi generacijami, bodo z nami delili uveljavljeni slovenski influencerji in strokovnjaki, ki sodelujejo z njimi na področju komuniciranja s potencialnimi strankami in sledilci.

14.15  ̶  15:00

KAJ NAJ ŠTUDIRAM, ČE NE VEM, KAJ BOM DELAL V PRIHODNOSTI?

Predava: Sabina Žnidaršič Žagar, Karierni centri UL

Danes zahteva izbira študija prav poseben in drugačen razmislek. Če si izberemo študij z namenom opravljanja povsem konkretnega poklica, se nam lahko ob koncu študija zgodi, da našega poklica ne bo več. Živimo v času velikih sprememb, ki prav posebej posegajo na trg dela in se kažejo tudi tako, da se poklici, kot jih poznamo, radikalno spreminjajo, eni celo izginjajo in nastajajo novi, o katerih pravzaprav še ne vemo veliko. Kako v tako nepreglednih razmerah sprejeti odgovorno odločitev in izbrati »pravi« študij, ki nam bo zagotavljal ustvarjalno prihodnost?

15.15  ̶  16.00

KAKO SE IZOGNITI NAPAKAM PRI VPISU

Predstavljata: Tanja Žužek, Visokošolska prijavno informacijska služba Univerze v Ljubljani; mag. Katarina Čepon, Državni center za storitve zaupanja SI-TRUST, Ministrstvo za javno upravo

»Imam dovolj točk! … Sprejet bom! …. O ne! … Narobe sem oddal prijavo.« Vsako leto je kar nekaj takih primerov, ko zaradi nepravilne oddaje vpisnega obrazca posamezniki niso sprejeti na izbrani študijski program. Spoznajte vpisni postopek in se s tem izognite težavam pri vpisu.

16.15  ̶  17.00

RAZMIŠLJAJ USTVARJALNO – SAMOZAVESTNO IZBERI ŠTUDIJ

Predava: Lidija Baloh, Karierni center Ekonomske fakultete

Iz lastne izkušnje vemo, da je kvaliteta našega življenja boljša, če znamo razmišljati ustvarjalno ter znamo na konkreten življenjski izziv pogledati širše in neobremenjeno. Ali na takšen način razmišljate tudi, ko se odločate za svoj bodoči študij in kariero? Vabljeni na delavnico, na kateri vam bomo pomagali pri razvijanju spretnosti razmišljanja, ki vam bo v pomoč pri reševanju osebnih in družbenih situacij ter vsakdanjem šolskem delu.

17.00  ̶  18.00

NE VEŠ, KAJ BI ŠEL ŠTUDIRAT? PRIDI K NAM NA INDIVIDUALNO SVETOVANJE!

Pripravljajo: Karierni svetovalci Kariernih centrov Univerze v Ljubljani

Karierni svetovalci Kariernih centrov Univerze v Ljubljani vam bodo na voljo za individualno svetovanje za boljše in lažje odločanje glede izbire študija. Vsi, ki potrebujete »drugo mnenje« pred odločitvijo, kje in kaj boste študirali, lahko pridete na brezplačno svetovanje – prijave bodo potekale na kraju dogodka.

PREDAVALNICA V DVORANI C

10.45  ̶  11.45

SUAŠ LJUBLJANA, KAKO DO IZOBRAZBE ZA ZAPOSLITEV NA 150 RAZLIČNIH DELOVNIH MESTIH

Pripravlja: Srednja upravno administrativna šola Ljubljana

Predava: Darja Vidovič, pomočnica ravnatelja in vodja izobraževanja odraslih

Predstavili bomo šolo in nekaj organizacijskih in vsebinskih sprememb, ki omogočajo veliko več kreativnosti in podjetnosti ter nudijo največje možnosti za zaposlitev, nadaljnje usposabljanje ali ustanovitev lastnega podjetja: modularno izobraževanje, odprti kurikul, kreditni sistem, sodelovanje z delodajalci, najboljša izobraževalna okolja za razvoj podjetniških idej, znanj in spretnosti.

 

12.00  ̶  12.30

ŽELIŠ POSTATI POLICIST? PRIDRUŽI SE NAM!

Pripravlja: Ministrstvo za notranje zadeve – Policija

Predavata: Suzana Rudež, Služba generalnega direktorja policije; Sandi Sheikha, Postaja prometne policije Ljubljana

Želiš postati policist/-ka? Pridi, svetovali ti bomo, kako lahko postaneš del naše “modre družine”, katere pogoje moraš izpolnjevati, kako poteka izobraževanje na Višji policijski šoli in kakšne so tvoje karierne možnosti. Morda po uspešno zaključenem šolanju in z nekaj izkušnjami postaneš prometni policist, policist konjenik, kriminalist ali pa se pridružiš specialni enoti. Možnosti je veliko!

 

12.40  ̶  13.45

“KAM NAJ SE VPIŠEM, DA BOM IZKORISTIL SVOJ POTENCIAL?”

Predstavlja: Andreja Glavač, Brend7 d. o. o.

Predava: Andreja Glavač, certificirana trenerka za Persolog vedenjski profil

Kakšne so tvoje želje? Česa te je strah? Kaj te motivira? Kakšni so tvoji cilji? Kakšno delovno mesto ti ustreza glede na vedenjski profil? Spoznaj svoje prednosti, slabosti in potencial ter preko tega odkrij, katera šola, študij oz. poklic je primeren zate. Po brezplačnem predavanju vam bo omogočeno tudi testiranje po posebni sejemski ceni.

 

14.00  ̶  14.45

LEARN HUNGARIAN, HAVE FUN AND ENJOY A UNIQUE CULTURE IN DEBRECEN

Pripravlja: Debrecen Summer School

Predava: Dr. Péter Szaffkó

Poletna šola Debrecena že več kot 90 let ponuja udeležencem iz celega sveta tečaje madžarskega jezika in spoznavanje kulture njihove države. Dvo ali štiritedenski tečaji so zasnovani tako, da združujejo učenje jezikov in kulturne izkušnje v drugem največjem mestu na Madžarskem. Na predstavitvi boste pridobili osnovne informacije o poletnih tečajih, kulturnih programih, možnostih štipendiranja in celoletnih tečajih za tiste, ki se želijo med študijskim letom učiti madžarsko.

 

15.00  ̶  16.00

HITRO IN UČINKOVITO SKOZI ŠTUDIJSKO GRADIVO – “POWER READING” HITRO! – DELAVNICA

Pripravlja:Inštitut za razvoj osebnostnih veščin zavod KRATOS Ljubljana

Zakaj? S hitrejšim branjem dosežemo boljšo koncentracijo, izboljšamo razumevanja in pomnjenje ter posledično našo učinkovitost. Kaj boste izvedeli na našem kratkem srečanju:

– kaj je hitro branje in kdaj ga uporabljamo

– osnove in izvor tehnik hitrega branja

– ter eno ali dve tehniki hitrega branja

Enega udeleženca bomo razveselili tudi s tečajem hitrega branja.