Izobraževalni program – petek

Izobraževalni program – petek (26. 1. 2018)

lokacija: Mala in Velika predavalnica (Avla Galerije), predavalnica Galerija (prvo nadstropje), Informativin forum (dvorana Kocka A2)
zadnja osvežitev programa:
15. januar 2018

primerno za učence primerno za dijake in študente primerno za odrasle primerno za svetovalne delavce

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.

MALA PREDAVALNICA

Predavalnica se nahaja v Avli levo od vhoda. Del sobotnega programa v MALI predavalnici pripravlja: 

10.00–10.30 
»Jaz, študent«

delavnica

PRIPRAVLJA: UP Fakulteta za management

Predava: Matevž Malej, predavatelj

Odhod na študij je za večino dijakov velik korak. V delavnici bomo s pomočjo LEGO kock zgradili in poskusili ugotoviti, kaj bodočim študentom študij pomeni in kako se vidijo, ko ga zaključijo.

Št. udeležencev: max. 20

10.35–11.20

»Nova doživljajska pedagogika: S srcem, glavo in z rokami«

PRIPRAVLJA: UP Pedagoška fakulteta

PredavaJO: Ana Bogdan Zupančič, asist., Matej Vukovič, asist., Damjan Habe, predavatelj

Študenti in visokošolski sodelavci s študijskega programa Socialna pedagogika ustvarjajo v sproščeni klimi. Študij je naravnan na medsebojnih odnosih, v  okviru katerih raziskujejo tudi doživljajsko pedagogiko. Na 10. Informativi bodo predstavili svoje delo tako v okviru študija, projektov, prostovoljstva, prakse in poletnih šol ter doživljajsko pedagogiko, ki je novost v slovenskem prostoru. Udeleženci predstavitve in delavnice bodo spoznali socialno interaktivne in doživljajsko-emocionalne veščine ter nova doživetja, ki jih bodo popeljala v nove dimenzije.

11.25–12.25
 

»Katera je za vas primerna služba prihodnosti?«

PRIPRAVLJA: UP Fakulteta za management

Predava: Doc. dr. Klemen Širok

Kakšna sploh je služba prihodnosti? Boste po končanem študiju znali odpreti prava vrata, da bo vaša služba res služba prihodnosti, vam pisana na kožo, in ne zgolj izhod v sili oziroma cona udobja. Na predavanju z zelo aktualno tematiko boste izvedeli, kakšne so službe prihodnosti, kje in kako sploh iskati prvo zaposlitev. Predvsem se morate zavedati, da je pri iskanju prve zaposlitve odločilno to, da poznate sami sebe. Z različnimi vajami boste identificirali svoje vrednote, interese, sposobnosti … in poskušali ugotoviti, katera služba prihodnosti bo prava za vas. 

12.30–13.15

»Tehnike uspešnega učenja«

PRIPRAVLJA: UP Pedagoška fakulteta

PredavaTA: Urša Pečečnik in Petra Sadar, študentki UP PEF

Učiti se začnemo od rojstva. Nenehno spoznavamo nove stvari, pridobivamo izkušnje in nadgrajujemo svoja znanja. Kako to početi uspešno in celostno delovati, boste izvedeli v predavalnici »UP« Univerze na Primorskem, kjer vam bosta študentki na zanimiv način predstavili tehnike uspešnega učenja.

13.20–14.20

»Odgovorni soustvarjalec spletnih vsebin, in ne ovca pohlepa družabnih omrežij«

PRIPRAVLJA: UP Fakulteta za management

PREDAVA: Doc. dr. Benjamin Lesjak

Na predavanju boste spoznali nekatere napotke, kako odgovorno uporabljati družabna omrežja sebi v prid, namesto, da se kot čreda ovac predajamo algoritmom ter posledično zavestno in nezavestno sledimo napotkom in željam družabnih omrežij, pri tem pa popolnoma pozabljamo na našo svobodno voljo. Pregledali bomo številna družabna omrežja (Facebook, Snapchat, Instagram, Messenger, Twitter, Tinder itd.) in obenem interaktivno preverili vaše poznavanje njihovega delovanja.

14.20–15.05
Pozitivna psihologija

PRIPRAVLJA: UP Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

PREDAVA: Prof. dr. Vlasta Zabukovec

Kaj je pozitivna psihologije? Je psihologija, ki poudarja veselje, zadovoljstvo, sproščenost, srečo. Je psihologija, ki išče potenciale posameznika in mu jih pomaga razvijati. Ohranjanje pozitivnih občutij, predvsem pa veselja za življenje, je stalen proces, odvisen od nas samih in nekaterih okoliščin, kot so socialno življenje, zdravje, izobrazba, vera, finančna sredstva in socialni status. Tudi to, kako gledamo na svojo preteklost, na trenutke izgube, prizadetosti in zavrnjenosti. Ali smo optimistični glede prihodnosti? In ali smo zadovoljni s sedanjostjo? Na ta vprašanja in še kakšno, bomo našli odgovore v delavnici pozitivne psihologije.

15.10–15.40

 

Raba virtualne resničnosti v turizmu (#tryityourself#VR#360#).

delavnica

PRIPRAVLJA: UP Fakulteta za turistične študije – Turistice

PREDAVA: Peter Kopič, Katedra za management v turizmu

Na delavnici bo predstavljeno delo s tehnologijo 360, ki jo uporabljajo na fakulteti pri vajah in širše, interdisciplinarno:

– Snemanje in montažo 360-stopinjskih video posnetkov

– Prikaz kamere za snemanje 360-stopinjskih video posnetkov v živo

– Gledanje 360-stopinjskih video posnetkov preko očal za navidezno resničnost v živo

Vedno bolj aktualno tehnologijo 360-stopinjskih posnetkov uporabljamo pri vajah v različne namene – od snemanja in montaže do raziskovanja in celo do mednarodnega sodelovanja in učenja z drugimi fakultetami po Evropi.

15.45–16.45

»Fizika v temi – tipanje naravnih pojavov«

PRIPRAVLJA: UP Pedagoška fakulteta

PREDAVA: Jurij Marussig, asistent za področje specialne pedagogike

Na predstavitvi študijskih programov Pedagogika in Inkluzivna pedagogika bodo udeleženci spoznali, kako zgleda svet teme. Poleg tega bodo ugotovili, da je fizika zabavna v temi ali delni temi. To bo pojasnila demonstracija učinkovito prilagojenih poskusov slepim in slabovidnim naravoslovnim radovednežem, pa tudi videčim, ki bodo spoznali, da je fizika lahko zanimiva in dostopna prav vsem.

VELIKA PREDAVALNICA

Predavalnica se nahaja v Avli, levo od vhoda.  Program velike predavalnice pripravlja:  

9.30–10.00

Z Univerzo v Ljubljani odločno po začrtanih poteh!

PRIPRAVLJA: Karierni centri Univerze v Ljubljani

PREDAVA: Mojca Rupert

Veste, da lahko na Univerzi v Ljubljani  izbirate med več kot 400 študijskimi programi, ki se izvajajo na 23 fakultetah in treh umetniških akademijah? Bi radi izvedeli, kaj vse vam je lahko v pomoč pri izbiri študija, kakšne so vaše možnosti pridobivanja dodatnih spretnosti ob študiju, kariernega razvoja, uvrščanja na trg dela ter zakaj na študijsko izmenjavo v tujino? Odgovore na ta in mnoga druga vprašanja izveste na predstavitvi »Z Univerzo v Ljubljani odločno po začrtanih poteh«.

10.00–11.30

Možnosti in priložnosti štipendiranja študija

okrogla miza

PRIPRAVLJA: Karierni centri Univerze v Ljubljani

MODERATORKA: dr. Sabina Žnidaršič Žagar

SODELUJEJO: Mednarodna služba Univerze v Ljubljani; Bibi Ovaska Presetnik,  Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS; Darinka Trček, RRA GIZ – Združenje regionalnih razvojnih agencij Slovenije, Fundacija Parus, Matija Urankar mag. prava, OP Senica in odvetniki, d.o.o.

Dostopnost študija vsem, ki si ga želijo in so zanj sposobni, je pomembna vrednota v naši družbi. V Sloveniji so možnosti za pridobitev štipendije ali finančne podpore za študij raznolike, pomembno je najti svojim študijskim in kariernim načrtom primerno. S predstavniki različnih služb in organizacij (predstavniki delodajalcev, Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS, CMEPIUS in drugi) boste spoznali pogoje za pridobitev in ohranitev štipendij in imeli možnost zastaviti svoja vprašanja. Ob štipendijah za študij doma in v tujini (kadrovske in Zoisove štipendije, štipendij za študij v tujini Erasmus in Ad Futura), ki so že dobro poznane, bomo predstavili tudi druge možnosti sofinanciranja študija, npr. fundacije.

11:30-12:30

Izognite se napakam pri vpisu na izbrano fakulteto ali akademijo!

PRIPRAVLJA: Karierni centri Univerze v Ljubljani

PREDAVA: Enrika Črnivec

Visokošolska prijavno-informacijska služba Univerze v Ljubljani bo predstavila aktualne informacije o poteku prijavno-sprejemnega postopka in opozorila na pogoste napake, ki se jim je bolje izogniti.

12:30-13:00

Psihologinja Ifigenija (v izvedbi Tilna Artača) svetuje glede izbire študija

PRIPRAVLJA: Karierni centri Univerze v Ljubljani

PREDAVA: Tilen Artač v vlogi psihologinje Ifigenije

Mama si želi, da študirate medicino, oče strojništvo, babica ekonomijo. Skrita simpatija gre na študij grafičnega oblikovanja, najboljša prijatelja pa na filozofijo. Vsak vam svetuje drugače, vi ste pa še bolj zmedeni … Vprašajte za nasvet psihologinjo Ifigenijo v izvedbi Tilna Artača.

13:00-13:30

Z mano gre lažje! – Predstavitev tutorstva

PRIPRAVLJA: Študentski svet Univerze v Ljubljani

Za marsikoga je prehod iz srednješolskega v visokošolsko izobraževanje lahko precej stresen zaradi številnih novosti, menjave okolja, vrstnikov ipd. Brez skrbi. Na fakultetah je organizirano tutorstvo, v okviru katerega so vam študenti in učitelji tutorji na voljo za informacije, svetovanje v trenutkih, ko se še “lovite” v novem sistemu. Predstavili vam bomo vlogo tutorjev, oblike tutorstva in podali napotke za uspešen začetek študija.

14:00-17:00

Vse, kar ste si želeli vedeti o poklicu

Pridite in vprašajte mlade diplomante UL!

Individualno svetovanje

PRIPRAVLJA: Karierni centri Univerze v Ljubljani

Z nami bodo – za vas – predstavniki več kot 30 različnih, znanih in manj znanih, poklicev: blockchain razvijalec, genetik, zobozdravnik, strokovnjak za digitalni marketing, menedžerka idej, odvetniški pripravnik, psiholog – kadrovik, babica, pilot, aktuar, revizor in številni drugi! Vprašajte jih o njihovem poklicu in izkušnji s študijem.

14:00-18:00

Ne veš, kam? Pridi k nam!

Individualno svetovanje

PRIPRAVLJA: Karierni centri Univerze v Ljubljani

Inidividualna svetovanja s kariernim svetovalcem glede izbire študija.

PREDAVALNICA GALERIJA

10.00-11.30

VAJENIŠTVO – GONILO GOSPODARSTVA DOMA IN V TUJINI

okrogla miza

PRIPRAVLJA: Veleposlaništva  Avstrije, NEMČIJE in Švice ter in zbornici Avstrije in NEMČIJE

MODERATOR:Paul Olynec, ADVANTAGE AUSTRIA Ljubljana

Program okrogle mize v nadaljevanju:

  • 10.00-10.05: Dobrodošli in kratka predstavitev delovne skupine institucij DACH v Sloveniji, Pierre-Yves Fux, Veleposlanik Švice
  • 10.05-10.15: Otvoritev, Andreja Barle Lakota, državna sekretarka Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
  • 10.15-10.30: Predstavitev pilotnega projekta, Elido Bandelj, Center RS za poklicno izobraževanje
  • 10.30-11.30: Okrogla miza – Dualno izobraževanje: učenje za življenje, Jörg Engelmann, nemška gospodarska zbornica IHK München und Oberbayern, referat za poklicno izobraževanje, Barbara Wilfinger, gospodarska zbornica Avstrije, referat za izobraževalne politike, Emanuel Andreas Wüthrich, švicarski visokošolski inštitut za poklicno izobraževanje, Blanka Žerjav, vodja HR Henkel Slovenija d.o.o., Borut Zorman, vodja HR Magna d. o. o.
  • 11.30: KONEC IN MREŽENJE

 *predavanje bo potekalo v angleškem jeziku

12.00–13.30

 »NA MLADIH GOSPODARSTVO STOJI!«

okrogla miza

PRIPRAVLJA: Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS

MODERATOR: Zoran Keser

SODELUJEJO: Taja Benčina – direktorica in idejna vodja spletne platforme Coinhab, Žiga Žveplan – vodja blagovne znamke pri Mars, Incorporated., Lara Delić – kadrovski strokovnjak, Revija Direktor, Blaž Triglav – soustanovitelj in direktor Mediately, Modra Jagoda d.o.o., Vera Nunić – vodja oddelka za krepitev podjetništva, Tehnološki park Ljubljana

Kako izbira izobraževanja vpliva na zaposlitvene možnosti? Ali se je poleg formalne izobrazbe smiselno še dodatno izpopolnjevati? Kako unovčiti pridobljeno znanje? Katere priložnosti imajo mladi in katere dodatne izzive morajo premagati? Odgovore nam bodo podali mladi, uspešni gospodarstveniki, ki se niso ustrašili tovrstnih izzivov in danes počnejo to kar jih dejansko veseli.

14.00–15.00

PREDSTAVITEV SREDNJEŠOLSKEGA IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA ZA ZAPOSLITEV NA 150 RAZLIČNIH DELOVNIH MESTIH

PRIPRAVLJA: Skupnost ekonomskih, trgovskih in upravnih šol Slovenije

PREDAVA: Dušan Vodeb, predsednik Skupnosti

Predstavili bomo izobraževalni program in nekaj organizacijskih in vsebinskih sprememb, ki omogočajo veliko več kreativnosti in podjetnosti ter nudijo največje možnosti za zaposlitev ali ustanovitev lastnega podjetja: modularno izobraževanje, odprti kurikul, kreditni sistem, sodelovanje z delodajalci, najboljša izobraževalna okolja za razvoj podjetniških idej, znanj in spretnosti.

15.00–16.00

RAZŠIRITE SVOJA OBZORJA

PRIPRAVLJA: CMEPIUS (Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja)

PREDAVATA: Božidar Grigić, Jelena Štrbac Nemec

Današnje okoliščine od posameznika zahtevajo nabor različnih znanji in spretnosti, ki jih lahko mladi pridobite na začasnem bivanju v tujini, kjer opravljate prakso ali pa redne študijske obveznosti. Spoznali boste drugo kulturo, se družili s študenti iz različnih držav, se naučili dodatnega tujega jezika in postali bolj samostojni. Vabljeni v različne programe mobilnosti, ki vam jih bomo predstavili sodelavci CMEPIUS-a.

16.00–17.00

“KAM NAJ SE VPIŠEM, DA BOM IZKORISTIL SVOJ POTENCIAL?”

PRIPRAVLJA: Andreja Glavač, Brend7 d. o. o.

PREDAVA: Andreja Glavač, certificirana trenerka za Persolog vedenjski profil

Kakšne so tvoje želje? Česa te je strah? Kaj te motivira? Kakšni so tvoji cilji? Kakšno delovno mesto ti ustreza glede na vedenjski profil? Spoznaj svoje prednosti, slabosti in potencial ter preko tega odkrij, katera šola, študij oz. poklic je primeren zate. Po brezplačnem predavanju vam bo omogočeno tudi testiranje po posebni sejemski ceni.

INFORMATIVIN FORUM

9.20–10.20

PREDSTAVITEV POKLICEV ČASOPISNEGA NOVINARJA IN BLOGERJA/VLOGERJA

okrogla miza

PRIPRAVLJA: Delo Časopisno založniško podjetje d. o. o.

MODERATOR: Denis Malačič

SODELUJEJO: Roni Kordiš, bloger Had.si Jan Bratanič, novinar poslovnega tednika Svet Kapitala

Vljudno vabimo k okrogli mizi, ki bo v petek, 26. januarja 2018, ob 9.20.

Poklic časopisnega novinarja in blogerja/vlogerja bosta predstavila Jan Bratanič, novinar poslovnega tednika Svet kapitala, priloge časopisa Delo, in Roni Kordiš, bloger Had.si. Govorila bosta o prednostih, razlikah in karakterju človeka, ki temu tipu poklica ustreza.

10.30–11.30

PREDSTAVITEV GIMNAZIJE FRANCETA PREŠERNA KRANJ

PRIPRAVLJA: Gimnazija Franceta Prešerna, Kranj

Gimnazija Franceta Prešerna je poznana po odličnem delu z dijaki športniki. Šolo so obiskovali: Peter Prevc, Žan Košir, Vesna Fabjan, Barbara Jezeršek, Primož Roglič, Peter John Stevens in mnogi drugi. Tudi danes se na GFP šola veliko odličnih športnikov. Dijaki pa so uspešni tudi na mnogih drugih življenjskih področjih, od znanosti do umetnosti.

11.50–12.50

KAKO IZPOLNITI PRIJAVO, DA BOM SPREJET NA ŽELEN ŠTUDIJSKI PROGRAM?

PRIPRAVLJA: Univerza v Mariboru, visokošolska prijavno-informacijska služba

PREDAVA: mag. Dejan Senekovič, vodja visokošolske prijavno-informacijske službe Univerze v Mariboru

Na krajšem predavanju boste dobili najpomembnejše informacije o poteku in pomembnih datumih prijavno-sprejemnega postopka, ki jih kandidat mora poznati. Poudarek bo na praktični obrazložitvi izpolnjevanja in pošiljanja elektronske prijave za vpis. Namen je, da se kandidatom pomaga priti na želen študijski program.

13.30–13.50

ŠTUDIJ V ZDA – LV PROSPECTS

PRIPRAVLJA: LV Prospects

Študij v ZDA je, kot ena izmed možnosti študija v tujini, med mladimi iz leta v leto bolj popularen. Informacije o tem, kako in kje začeti, kaj pričakovati in vse povezano s študijem v ZDA vam ponuja ekipa LV Prospects.

14.00–14.40

 

VENČEK INŠTRUMENTALNIH SKLADB

PRIPRAVLJA: Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana

Inštrumentalni sestav Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana bo izvedel venček inštrumentalnih skladb za flavte, saksofon, violine, harmoniko, violončelo, in klavir pod vodstvom Katje Virant Iršič.

15.15–16.15

 

TEMELJNI POSTOPKI OŽIVLJANJA Z UPORABO AED

delavnica

PRIPRAVLJA: Rdeči križ Ljubljana

Na kratki delavnici vam bomo predstavili temeljne postopke oživljanja z uporabo avtomatskega zunanjega defibrialtorja (AED). Pojasnili bomo, kako vemo, da oseba potrebuje tovrstne ukrepe, kako pomembni so in prikazali kako jih izvedemo. Imeli boste tudi možnost, da jih sami praktično preizkusite.

16.30–17.30

Prihodnost poklicev in dela: za mlade in odrasle

PRIPRAVLJA: Inženirji bomo!

PREDAVA: mag. Edita Krajnović, sopobudnica projekta Inženirji bomo!, ki mlade navdušuje za inovativnost, naravoslovje, tehniko in inženirstvo

V katero smer se razvijajo poklici in delo? Zakaj je postalo vitalno, da mladi raziskujejo: kaj me veseli, kaj dobro delam in kaj okolje potrebuje? Katere so napake, ki jih delamo (dobronamerni) odrasli pri usmerjanju mladih? Zakaj ni več dovolj, da mladi hodijo v šolo, temveč je za njihov uspeh pomembno še kaj drugega? O vsem tem na dinamičnem predavanju.