ESS za mlade

IZBERI SVOJO POT!
Programi Evropskega socialnega sklada za mlade in štipendije

Predstavitev programov omogoča:

26. in 27. januar 2017
Lokacija prostora: dvorana A2

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad, Zavod za zaposlovanje, Služba vlade za razvoj in evropski kohezijsko politiko in Ministrstvo za javno upravo bodo mladim na enem mestu predstavili številne priložnosti pri izobraževanju, zaposlovanju in reševanju podjetniških
izzivov. Kako, preverite na njihovem razstavnem prostoru, kjer boste lahko praktično spoznali zanimive poklice, prisostvovali kemijskim poizkusom, se pogovarjali s študenti iz tujine, poskusili vdreti v sef in celo poleteli v vesolje! Po različnih poteh vas bo popeljala znana medijska »faca« in ker nas običajno na vsaki poti čaka tudi kakšno presenečenje, bo tudi tokrat tako.

PREDSTAVITVE NA RAZSTAVNEM PROSTORU

JAVNI ŠTIPENDIJSKI, RAZVOJNI, INVALIDSKI IN PREŽIVNINSKI SKLAD REPUBLIKE SLOVENIJE

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS izvaja različne programe štipendiranja in programe vlaganja v človeške vire. Tako podeljuje Zoisove štipendije, Ad futura štipendije za študijsko mobilnost v tujino, štipendije za deficitarne poklice. Znotraj sklada deluje EducationUSA center, kjer so na voljo celovite informacije o študijskih priložnostih v ZDA. S podporo evropskih sredstev skrbi tudi za izvajanje programov za mlade od šolanja dalje vse do zaposlitve.

ŠTIPENDIJE
Zoisove štipendije, štipendije za deficitarne poklice in štipendije Ad futura za mednarodno mobilnost

Ali veste, da lahko pridobite štipendijo za študij v tujini? Ali veste, da lahko pridobite štipendijo, če se odločite izobraziti za peka ali tesarja? Ali veste, da lahko pridobite štipendijo za študijski obisk v tujini? Ali veste kakšni so pogoji za pridobitev Zoisove štipendije? Na vsa ta in še veliko drugih vprašanj, boste dobili odgovore na stojnici Štipendije. Lahko se boste preizkusili tudi v zakonitem vdiranju v sef, ki je dosegel izjemen uspeh na mednarodnem tekmovanju iz zakonitega vdiranja v sefe v Izraelu. Ja, tudi za udeležbo na tem tekmovanju je mogoče dobiti štipendijo. Informacije o študiju v tujini pa boste lahko iz prve roke dobili od študentov, ki bodo na voljo za pogovor preko Skypa.

PRAKTIČNE IZKUŠNJE V IZOBRAŽEVANJU
Po kreativni poti do znanja (PKP) in Študentski inovativni projekti za družbeno korist (ŠIPK)

Mladi morate že v času šolanja razmišljati o načinu pridobivanja delovnih izkušenj, kompetenc in veščin, po katerih bodo spraševali vaši potencialni delodajalci ter proaktivno pristopati k načrtovanju karierne poti ali ustvarjanju lastnega delovnega mesta. Programa PKP in ŠIPK sta odlična priložnost za pridobitev
praktičnega znanja. Spoznajte nekaj zanimivih projektov in udeležence povprašajte, kakšna je bila njihova izkušnja in kaj so s sodelovanjem pri katerem od projektov pridobili. Marsikateri študent na PKP ali ŠIPK je poleg dodatnega znanja in izkušenj ali ideje za diplomsko nalogo spoznal tudi svojega prvega delodajalca.

POKLICI/KOMPETENČNI CENTRI (KOC)
KOC Hrana, KOC Sotrag, KOC PMiS, KOC KOR, KOC za tovarne prihodnosti, KoCKE, Logins, KOC KROG, KOC EEI 4.0., KOC Trajnostni
turizem

Kompetenčni centri za razvoj kadrov povezujejo slovenska podjetja v partnerstva za strateški razvoj kadrov. Predstavljajo pomembno investicijo in spodbudo delodajalcem, da se skupinskih ali individualnih usposabljanj poslužijo kot strateškega orodja. Na ta način se med seboj povezujejo panoge in omogočajo prenos znanj. Kompetenčni centri so namenjeni krepitvi področja razvoja kadrov v Sloveniji, kot tudi povezovanju kadrovskega razvoja s strategijami podjetij ter uvajanju poslovnih izboljšav. Omogočajo razvoj novih programov usposabljanj, oblikovanje modelov za sistematičen interni prenos znanja in razvoj mentorskih sistemov.

SVRK – SLUŽBA VLADE RS ZA RAZVOJ IN EVROPSKO KOHEZIJSKO POLITIKO

FINA EU TOČKA

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je pristojna za področji evropske kohezijske politike in razvoja. Odgovornost službe je zagotavljati učinkovito in uspešno porabo razpoložljivih sredstev evropskih strukturnih skladov in Kohezijskega sklada. Vse s ciljem zmanjševanja razvojnih razlik med regijami preko transparentnega, do uporabnika prijaznega sistema, ki prinaša številne priložnosti za vsakega izmed nas.

ZAVOD RS ZA ZAPOSLOVANJE

KAKO DO ZAPOSLITVE

Zavod RS za zaposlovanje je osrednja institucija na področju trga dela, ki, med drugim, pomaga mladim pri načrtovanju svoje kariere in izbiri poklica, in sicer s pomočjo sofinanciranih programov aktivne politike zaposlovanja (PUM-O, Trajno zaposlovanje mladih, UDM-mladi …), programa Kam in kako ter pridobivanja dodatnih informacij v Kariernih središčih.

MINISTRSTVO ZA JAVNO UPRAVO

KLIK DO E – DRŽAVE

Si kdaj želite da bi večino obveznosti, ki se nanašajo na komunikacijo z državo lahko opravili z domačega naslonjača?
– Veste, da lahko različne vloge, potrdila, vloge za subvencije, obrazce …, oddate uradno tudi preko spleta? Da lahko poslujete z državo na enem mestu?
– Vas moti preveč administracije, imate predloge za zmanjšanje le-te, pa ne veste kje in kako?
– Bi radi s pomočjo podatkov javnega sektorja analizirali delovanje države?
Na Ministrstvu za javno upravo (MJU) poleg klasičnih storitev pospešeno razvijamo tudi napredne elektronske storitve za državljane in podjetnike, s katerimi želimo državljanom ponuditi novo, prijazno možnost opravljanja državnih storitev na daljavo, podjetnikom pa čimbolj avtomatizirane načine poslovanja
ter komunikacijo, ki jih morajo opraviti z državo. Dajemo možnosti zbire, odpravljamo administrativne ovire, povečujemo transparentnost, predvsem pa omogočamo posameznikom in podjetjem, da več časa namenijo svojim potrebam in dejavnostim ne pa administrativnim postopkom. Oglasite se na razstavnem prostoru A2/67 in spoznajte eStoritve MJU, s pomočjo katerih lahko enostavno, hitro, digitalno (s pomočjo klika) uredite številne obveznosti od doma. V petek, 26. januarja 2018 ob 10.30 uri vabljeni tudi na klepet o storitvah digitalne Slovenije z ministrom za javno upravo – Borisom Koprivnikarjem.

PREDSTAVITEV PORTALOV

 

eUprava = SMER PRAVA 

Ste vedeli, da lahko na eUpravi spremenite naslov vašega prebivališča? Da lahko oddate vlogo za subvencionirano študentsko in dijaško vozovnico? Ali ste vedeli, da lahko prav tam tudi podaljšate vaše prometno dovoljenje? In vse to brez čakanja v vrsti! Na portalu eUprava lahko vidite podatke, ki jih o vas hrani država, preverite veljavnost vaših dokumentov in se naročite na opomnik, da ne boste pozabili na iztek njihove veljavnosti. Če še nimate izpita za avto, lahko na portalu pregledate proste termine za opravljanje teoretičnega in praktičnega izpita. Preko portala eUprava lahko elektronsko oddate več kot 180 vlog na področjih, ki
spremljajo vse pomembnejše dogodke v življenju posameznika: vse od rojstva, šolanja, zaposlitve pa do upokojitve. Če imate digitalno potrdilo lahko v modulu Moja eUprava pregledujete tudi nekatere vaše osebne podatke, ki so shranjeni v državnih registrih in evidencah. Privarčujte vaš dragoceni čas in uporabljajte portal eUprava. eUprava = SMER PRAVA

e-VEM = PORTAL ZA PODJETJA IN PODJETNIKE 

Ali razmišljaš o svoji samostojni podjetniški poti? Si želiš biti sam svoj šef? Te zanima, kako lahko ustanoviš svoje podjetje? Potem je portal e-VEM pravi naslov zate. Tam dobiš vse informacije in napotke, kako ustanoviti podjetje, katera dovoljenja potrebuješ in kakšne pogoje moraš izpolnjevati za določeno dejavnost ali poklic. Prek portala e-VEM lahko ustanoviš svoje podjetje od doma ali se za pomoč obrneš na točko VEM. Obišči nas na evem.gov.si.

STOP birokraciji – ODDAJTE POBUDO IN VPLIVAJTE NA BOLJŠO ZAKONODAJO 

Ali številne administrativne obveznosti po nepotrebnem tratijo vaš čas? Si želite enostavnejše, preglednejše in hitrejše postopke? Oddajte pobudo na spletni strani Stop Birokraciji in prispevajte k boljši zakonodaji in razbremenitvam. Sodelovanje državljanov je pomembno pri pripravi predpisov. Skupaj lahko poenostavimo zapletene postopke in z enostavno ter učinkovitejšo zakonodajo zagotovimo boljše poslovno okolje in vsakdanjik državljanov. Od
leta 2009 nam je že uspelo izboljšati storitve javne uprave in prihraniti več kot 365 milijonov EUR. Recimo Stop Birokraciji!

OPSI = PORTAL ODPRTIH PODATKOV SLOVENIJE 

Vas zanimajo podatki in želite iz njih ustvariti zgodbo? Na portalu odprtih podatkov Slovenije – OPSI najdete metapodatkovne opise vseh evidenc in zbirk, s katerimi razpolaga javni sektor, kar vam omogoča vpogled v delovanje države. Dostopate lahko do odprtih podatkov, si jih samo ogledate ali pa z njimi ustvarite nove zgodbe kot na primer: kdo in v kakšne namene porabi javni denar, kakšna je onesnaženost zraka in voda, kakšni so trendi prodaje motornih vozil Sloveniji,
kdo prideluje ekološka živila ali preverite vozne rede in čakalne vrste v bolnišnicah. Vse to in še več vam omogoča Portal OPSI. Odprti podatki za odprto družbo.

URNIK PREDSTAVITEV

PETEK, 26. JANUAR 2018

9.30–9.45
Predstavitev programa
Po kreativni poti do znanja s primeri dobrih praks: projekt Zaposlitveno-podjetniška spletna akademija
(Fakulteta za upravljanje, poslovanje in informatiko Novo mesto)
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

9.45–10.00
Predstavitev kompetenčnih centrov za razvoj kadrov
KOC za področje logistike (Logins): Kompetence kadrov v logistiki
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije
Predstavitev štipendije

10.00–10.30
Predstavitev štipendije
Ad futura za mednarodno mobilnost: Vdri v sef in si prisluži nagrado!
(projekt Gimnazije Novo mesto)
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

10.30–11.00
Pogovor z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem
Klik do e-države: Storitve digitalne Slovenije
Ministrstvo za javno upravo

11.00–11.15
Pogovor prek Skypa s štipendistko Ano Vehar (Berlin, Nemčija)
Ad futura za mednarodno mobilnost: Izmenjaj izkušnje in postani mobilen tudi ti!
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

11.15–11.45
Predstavitev kompetenčnih centrov za razvoj kadrov
KOC kemijske industrije (KoCKE): Predstavitev zanimivih kemijskih poskusov (GZS – Združenje kemijske industrije
s predstavniki Srednje strojne in kemijske šole Ljubljana)
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

12.00–12.15
Predstavitev kompetenčnih centrov za razvoj kadrov
Cosylab – Pametna mesta in skupnosti: Kako svoje hobije pretvoriti v rešitve za Pametna mesta in skupnosti?
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

12.15–12.30
Predstavitev kompetenčnih centrov za razvoj kadrov
KOC Hrana: Pomen poklicev živilske industrije (dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS zbornice kmetijskih in živilskih podjetij)
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

12.30–12.45
Predstavitev kompetenčnih centrov za razvoj kadrov
KOC na področju orodjarstva (KOC KOR): Kompetence v panogi in motivacija mladih
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

14.00–14.30
Predstavitev
Iskanje zaposlitve s pomočjo družbenih omrežij
Zavod RS za zaposlovanje

14.30–14.45
Predstavitev kompetenčnih centrov za razvoj kadrov
KOC Trajnostni turizem: Predstavitev panoge in priložnosti
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

14.45–15.00
Pogovor s štipendistom Janom Grašičem (Krems, Avstrija)
Ad futura za mednarodno mobilnost: Izmenjaj izkušnje in postani mobilen tudi ti!
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

15.00–15.15
Predstavitev programa
Študentski inovativni projekti za družbeno korist: predstavitev projekta Možnost uporabe koristnih zavržkov
hrane in odpadkov primarne predelave za pripravo funkcionalnih živil (Fakulteta za vede o zdravju Univerze na
Primorskem)
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

15.30–16.00
Predstavitev kompetenčnih centrov za razvoj kadrov
KOC kemijske industrije (KoCKE): Predstavitev zanimivih kemijskih poskusov (GZS – Združenje kemijske industrije
s predstavniki Srednje strojne in kemijske šole Ljubljana)
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

16.15–16.30
Pogovor s štipendistom Matevžem Poljancem (Cambridge, VB)
Ad futura za mednarodno mobilnost: Izmenjaj izkušnje in postani mobilen tudi ti!
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

17.00–17.15
Predstavitev programa
Po kreativni poti do znanja s primeri dobrih praks: projekt Razvoj avtonomnega poljedelskega robota (Fakulteta
za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru)
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

SOBOTA, 27. JANUAR 2018

9.30–9.45
Predstavitev programa
Po kreativni poti do znanja s primeri dobrih praks: projekt Opremljanje Zavoda Ars Viva s ciljnimi komunikacijskimi
kanali novih medijev (Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani)
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

10.00–10.45
Predstavitev štipendije
Ad futura za mednarodno mobilnost: Vdri v sef in si prisluži nagrado! (projekt Gimnazije Želimlje)
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

11.00–11.15
Pogovor s štipendistko Hano Veler (Oxford, VB)
Ad futura za mednarodno mobilnost: Izmenjaj izkušnje in postani mobilen tudi ti!
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

11.30–11.45
Predstavitev kompetenčnih centrov za razvoj kadrov
KOC za trajnostni turizem: Predstavitev panoge in priložnosti
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

12.00–12.15
Predstavitev kompetenčnih centrov za razvoj kadrov
KOC Hrana: Pomen poklicev živilske industrije (dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS zbornice kmetijskih in živilskih
podjetij)
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

12.30–12.45
Predstavitev kompetenčnih centrov za razvoj kadrov
KOC na področju orodjarstva (KOC KOR): Predstavitev panoge in področij dela
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

14.00–14.15
Predstavitev kompetenčnih centrov za razvoj kadrov
KOC za trajnostni turizem: Predstavitev panoge in priložnosti
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

14.30–14.45
Predstavitev kompetenčnih centrov za razvoj kadrov
Cosylab – Pametna mesta in skupnosti: Kako svoje hobije pretvoriti v rešitve za Pametna mesta in skupnosti?
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

15.00–15.15
Pogovor s štipendistko Uršo Bernardič (Ženeva, Švica)
Ad futura za mednarodno mobilnost: Izmenjaj izkušnje in postani mobilen tudi ti!
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

15.30–15.45
Predstavitev kompetenčnih centrov za razvoj kadrov
KOC na področju orodjarstva (KOC KOR): Kompetence v panogi in motivacija mladih
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije