MOJAIZBIRA.SI IN EUROSKILLS

Prihodnost je v tvojih rokah!

Kocka (A2), razstavni prostor A2/

Program pripravljajo:
       
Na letošnji Informativi bo pestro dogajanje na razstavnem prostoru Centra RS za poklicno izobraževanje. Raziskovali boste lahko spletno stran WWW.MOJAIZBIRA.SI, igrali POKLICNI POKER, se vključili v PRAKTIČNE DELAVNICE ter izvedeli, kako lahko sodelujete na evropskem tekmovanju v poklicnih spretnostih EUROSKILLS.

Kateri poklic te zanima, kakšno izobrazbo potrebuješ zanj, katero šolo boš izbral, kje najdeš odgovore na strokovna vprašanja, kateri projekti se odvijajo na področju poklicne orientacije?

Na vsa ta in še mnoga druga vprašanja boste na enostaven način našli odgovore že na Informativi, saj boste sami ali ob asistenci svetovalcev lahko takoj preizkusili prenovljeno spletno stran WWW.MOJAIZBIRA.SI. Ves čas Informative pa vam bodo na razstavnem prostoru na voljo prenosni računalniki za brskanje po spletni strani, ki na enem mestu ponuja najpomembnejše informacije o poklicih in izobraževanju.

Prihodnost je v tvojih rokah! Pridi na igro poklicnega pokra!


Načrtovanje karierne poti lahko občutimo kot veliko tveganje, kot neke vrste igro na srečo. Preizkusite svojo srečo in se nam pridružite pri igri POKLICNEGA POKRA s poklicnimi karticami.

Na Informativi boste lahko igrali poklicni poker in na nekoliko drugačen način odkrivali različne poklice, zaposlitvene možnosti ter razmišljali o lastni karierni poti.

O EUROSKILLS – EVROPSKEM TEKMOVANJU V POKLICNIH SPRETNOSTIH


Na letošnji Informativi boste lahko ustvarjali z ekipo, ki je Slovenijo zastopala na zadnjem evropskem tekmovanju v poklicnih spretnostih EUROSKILLS. Z vključitvijo v njihove atraktivne in praktične delavnice boste tako lahko spoznali različne poklice, izobraževalne programe ter delodajalce.

Slovenija se evropskih tekmovanj v poklicnih spretnostih EuroSkills udeležuje že od leta 2008, ko je nastopila v informatiki. Lani pa je v francoskem mestu Lille Slovenijo zastopalo 15 tekmovalcev, v kar sedmih poklicnih panogah: kamnoseštvu, lesarstvu, mehatroniki, informatiki, cvetličarstvu, aranžerstvu ter kuharstvu in strežbi. V kategoriji kamnoseštvo je Slovenija osvojila srebrno medaljo. V kategorijah informatika, kuharstvo in strežba pa so slovenski tekmovalci osvojili medalje za odličnost.

Na tekmovanju lahko sodelujejo mladi med 18. in 25. letom starosti, osnovni cilj tekmovanja, ki se odvija vsaki dve leti, pa je promocija poklicev in poklicnega izobraževanja. Poudarek je na uporabnih znanjih in tako so sestavljene tudi tekmovalne naloge. Tekmovanja EuroSkills se lahko udeleži le finalist državnega tekmovanja v poklicnih spretnostih SloveniaSkills, ki poteka le za tiste tekmovalne kategorije, ki se izvajajo na evropski (EuroSkills) ravni.

Več na povezavi: www.mojaizbira.si/euroskills/
 
URNIK PRAKTIČNIH DELAVNIC
 
PROGRAM PRAKTIČNIH DELAVNIC
 
 
 
 

 

URNIK PRAKTIČNIH DELAVNIC

 

Kocka (A2), razstavni prostor A2/
• PETEK, 23. januar 2015

 Ura
   
 Organizacija
 
 Program
9.00– 12.00     ŠOLA ZA HORTIKULTURO IN VIZUALNE UMETNOSTI CELJE   ARANŽERSTVO
           
9.00–14.30     ŠOLA ZA HORTIKULTURO IN VIZUALNE UMETNOSTI CELJE   CVETLIČARSTVO
      GRM NOVO MESTO – CENTER BIOTEHNIKE IN TURIZMA    
           
15.00–18.00     VEGOVA LJUBLJANA   INFORMATIKA
           


• SOBOTA, 24. januar 2015
 Ura
   
 Organizacija
  Program
9.00–12.00     VEGOVA LJUBLJANA   INFORMATIKA
           
9.00–13.00     ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO, SREDNJA GRADBENA in lesarska šola   LESARSTVO
           
13.00–18.00     SREDNJA GRADBENA, GEODETSKA IN OKOLJEVARSTVENA ŠOLA LJUBLJANA   KAMNOSEŠTVO
      VIŠJA STROKOVNA ŠOLA SEŽANA    
      JERNEJ BORTOLATO, s. p.    
           
   
   
   
   
 

PROGRAM PRAKTIČNIH DELAVNIC


Kocka (A2), razstavni prostor A2/

  ŠOLA ZA HORTIKULTURO IN VIZUALNE UMETNOSTI CELJE
Petek, 9.00–12.00 (ARANŽERSTVO)
www.grm-nm.si
   

ARANŽERSTVO

Petek, 9.00–12.00
(mentorica Petra Pižmoht, tekmovalki Laura Maze in Samanta Čoh)

Izdelava izložbene dekoracije
Tekmovalki bosta predstavili izdelavo izložbene dekoracije, ki sta jo izdelali na tekmovanju v Franciji. V ta namen bosta uporabili potreben material (plošča, barve, lepilo, čopiči), in sicer bosta na plošči, ki bo služila za ozadje izložbe, izrisali ozadje izložbe oziroma izložbeno dekoracijo. Učenci bodo lahko spoznavali postopek izdelave, tehnike risanja, kombiniranje in mešanje barv ter načela oblikovanja.
     
     
  ŠOLA ZA HORTIKULTURO IN VIZUALNE UMETNOSTI CELJE
Petek, 9.00–12.00
www.grm-nm.si
 
GRM NOVO MESTO – CENTER BIOTEHNIKE IN TURIZMA
   

CVETLIČARSTVO

Petek, 9.00–14.30
(mentorja: Mojca Sodin, Ana Sotošek; tekmovalci/učenci: Simona Romih, pomočnici Teja Prašnikar, Brigita Klinar)

Izdelava cvetličnih dekoracij
Na prireditvenem prostoru bomo prikazali delo v cvetličarni. V ta namen bomo prikazali prostor majhne cvetličarne z vso potrebno opremo. Tekmovalka in pomočnici bodo učence seznanili z aranžiranjem posameznih cvetov. Prav tako bomo izdelovali različne vrste telesnega okrasja na živih modelih in različna ogrodja za izdelavo cvetličnih dekoracij v prostoru. Obiskovalci delavnic se bodo seznanili tudi z različnimi tehnikami dela v cvetličarstvu.
     
     
    VEGOVA LJUBLJANA
www.vegova.si
     
   

INFORMATIKA

Petek: 15.00–18.00
Sobota: 9.00–12.00

Vegova Ljubljana bo udeležencem predstavila pomen in način tekmovanja SloSkills in EuroSkill na področju informatike.

1. Delavnica Vzpostavitev omrežne infrastrukture (mentorica Andreja Vehovec):
Dobitniki medalje za odličnost na EuroSkills 2014 v Franciji na področju informatike (Timotej Gruden, Alexei Drake in Aljaž Jelen) bodo skupaj z mentorico in sodnico za področje Informatike, Andrejo Vehovec, vzpostavili celotno informacijsko infrastrukturo za navidezno podjetje. Samo omrežje in strežniki bodo imeli namenoma nekaj napak in naloga udeležencev bo, da se pomerijo v odkrivanju teh napak. Prve tri udeležence, ki bodo odkrili in odpravili največ napak, čakajo lepe nagrade.

2. Programiranje robotov Lego Mindstorms (mentorica Janja Žlebnik)
Udeleženci sejma bodo v delavnici lahko spoznali, kako se robot sestavi s pomočjo Lego gradnikov (kocke, motorji, tipala …), kako se uporablja grafični program za krmiljenje in kako se robot odziva na zunanje dražljaje, ki jih zazna prek tipal. Na testni podlagi se bodo roboti premikali po črti, se odzivali na različne barve in prenašali manjše objekte iz enega položaja v drugega.

3. Minecraft na Vegovi Ljubljana (mentor Aleš Volčini)
Minecraft je danes zelo popularna igra. Zasnovana je kot »peskovnik«, torej nima cilja in pušča igralcu svobodo ustvarjanja, podobno kot Lego kocke. Igra se med drugim naslanja tudi na osnove logičnih vezij, ki omogočajo kompleksne simulacije na nivoju mikroprocesorja. Postavili bomo 2 do 4 delovna mesta, opremljena z računalniki, od katerih je eno mesto strežnik. Strežnik bomo opremili z napravo, ki omogoča 8 vhodov in 8, na vhode bomo priklopili stikala, na izhode pa LED-diode in motor. Strežnik za igro bomo opremili s programom, ki bo stanja vhodov prenašal v igro, stanja izhodov pa postavljal v stanja iz igre. Tako bodo obiskovalci lahko s pritiskom na gumb v igri vklopili luč ali pa v igri z vklopom stikala priklopili luč zunaj. Lahko bodo celo znotraj igre priklopili vhod naše naprave na izhod in prižgali luč. Ko bodo prekinili povezavo, bo tudi luč ugasnila. To nam bo omogočilo, da vhode in izhode povežemo znotraj igre kot logično vezje, da bi lahko opazovali delovanje ter s tem bodočim dijakom demonstrirali, kako ta vezja delujejo. Poudarek pri predstavitvi bo na delovanju logičnih vezij, ki je snov predmeta DIT tako na računalniški kot elektrotehniški usmeritvi.
Osnove logičnih vezij v igri najdemo na povezavi: http://minecraft.gamepedia.com/Tutorials/Basic_Logic_Gates.
Dodana vrednost je brisanje meje virtualno – realno, ki je v računalništvu in elektrotehniki vedno bolj aktualna.
     
     
 
ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO, SREDNJA GRADBENA IN LESARSKA ŠOLA
     
   

LESARSTVO

Sobota: 9.00–13.00
(mentorji: Mihael Gorše, Slavko Mirtič, Darko Brišar; tekmovalci: Tomaž Zupančič, Marko Meglen in Aleš Košak)

Les je topel
Na ogled bo izdelava mizarskega izdelka od načrta do končnega izdelka. Predstavili se bomo tudi z manjšo razstavo izdelkov, izdelanih v šolskih delavnicah iz različnih vrst lesa. Obiskovalci bodo lahko preizkusili svoje znanje na “kvizolesu.” Z žrebom ob koncu delavnice pa bomo nagradili tri srečneže z izdelki iz lesa. Razstavljene bomo imeli tudi manjše izdelke, izdelane s pomočjo laserja, nekateri bodo na voljo tudi obiskovalcem.
     
     
  VIŠJA STROKOVNA ŠOLA SEŽANA
www.vss-sezana.si
    JERNEJ BORTOLATO, s. p., Kamnoseški izdelki umetnostne obrti
www.bortolato.si
  SREDNJA GRADBENA, GEODETSKA IN OKOLJEVARSTVENA ŠOLA LJUBLJANA
www.sggos.si
     
   

KAMNOSEŠTVO

Sobota: 13.00–18.00
(mentorji: Sggoš, Maja Capuder in Janko Brunček; VSŠ, Miha Jeršek in Damjan Švara; Jernej Bartolato; tekmovalci/dijaki Sggoš: Beno Lap, Nejc Šifrer; sodelujoči študentje VSŠ: Rok Verstovšek, Tilen Meglič)

1. Izdelava profila

Na predstavitvi si boste lahko ogledali postopek izdelave profila iz masivnega kosa kamna. S predpripravljeno pozitivno šablono bosta dijaka zarisala in izdelovala profil na kamnitem obdelovancu. Ogledali si boste postopek ročne izdelave, hkrati pa tudi orodje, s katerim so izdelovali kamnoseki takšne izdelke v preteklosti.

2. Izdelava okrasnih kamnitih predmetov
Žaganje kamnitih ploščič, rezkanje okrasnih motivov, brušenje okrasnih kamnov. S krožno žago izžagujemo razne manjše predmete iz kamnitih ploščic. Z rezkalnikom obdelujemo manjše premete iz naravnega kamna. Z brusilnim strojem oblikujemo okrogle oblike okrasnih kamnov. S temi pripomočki izdelujemo obeske, verižice in manjše izdelke iz kamna, kar si boste lahko ogledali na predstavitvi sami.

3. Izdelava kamnitih ploščic z magnetom
Obiskovalci razstavnega prostora si bodo lahko sami v nekaj minutah izdelali kamniti magnetek s pomočjo dijakov oziroma študentov.
     
     

Prijava na e-novice
Vpišite svoj e-naslov

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke