Izobraževalni program – sobota

Izobraževalni program

sobota, 28. januar 2017

lokacija: Mala in Velika predavalnica (Avla Galerije), Informativin forum (dvorana Kocka A2)
zadnja osvežitev programa:
23. januar 2017

 

primerno za
učence
primerno za
dijake in študente
primerno za
odrasle
primerno za svetovalne delavce

 


Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.

MALA PREDAVALNICA

Predavalnica se nahaja v Avli levo od vhoda.
9.15–10.15 KAKO IZPOLNITI PRIJAVO, DA BOM SPREJET NA ŽELEN ŠTUDIJSKI PROGRAM
PRIPRAVLJA: Univerza v Mariboru, visokošolska prijavno-informacijska služba
PREDAVA: mag. Dejan Senekovič, vodja visokošolske prijavno-informacijske službe Univerze v Mariboru
Na krajšem predavanju boste dobili najpomembnejše informacije o poteku in pomembnih datumih prijavno-sprejemnega, ki jih kandidat mora poznati. Poudarek bo na praktični obrazložitvi izpolnjevanja in pošiljanja elektronske prijave za vpis z namenom, da se kandidatom pomaga priti na želen študijski program.
10.25–11.25 UČNO PODJETJE – do prvih delovnih izkušenj
PRIPRAVLJA: Srednja upravno administrativna šola Ljubljana
PREDAVA: uni. dipl. prav., Darja Vidovič
V programu ekonomski tehnik dijaki v tretjem in četrtem letniku ustanovijo svoje učno podjetje in en dan v tednu delajo v njem. Predstavili vam bodo  potek dela v povezavi s predmeti in strokovnimi muduli na Srednji upravno administrativni šoli Ljubljana. Predstavili vam bodo tudi delovanje Mednarodne centrale učnih podjetij.
11.30–12.30 RAZŠIRI SVOJA OBZORJA, IZKORISITI IZMENJAVE
  PRIPRAVLJA: Cmepius
PREDAVATA: Sonja Mavsar in Božidar Grigić
Današnje okoliščine za uspešno življenje zahtevajo poznavanje tujih jezikov, sposobnost delovanja v kulturno pestrem okolju in v skupini, samostojnost, iznajdljivost, strpnost in kritično mišljenje. Vse to in še več lahko dijaki in študenti pridobite na začasnem bivanju v tujini – bodisi na študijski izmenjavi ali praksi prek programa Erasmus+, CEEPUS idr. .
12.45–14.15 »KAM NAJ SE VPIŠEM, DA BOM IZKORISTIL SVOJ POTENCIAL?«
 
PRIPRAVLJA: Gofast
PREDAVA: Andreja Glavač, certificirana trenerka za Persolog vedenjski profil
Kakšne so tvoje želje? Česa te je strah? Kaj te motivira? Kakšni so tvoji cilji? Kakšno delovno mesto ti ustreza glede na vedenjski profil? Spoznaj svoje prednosti, slabosti in potencial ter preko tega odkrij, katera šola, študij oz. poklic je primeren zate.
Po brezplačnem predavanju vam bo omogočeno tudi testiranje po posebni sejemski ceni.
14.20–14.50 PREDSTAVITEV IAM – INŠTITUT IN AKADEMIJA ZA MULTIMEDIJE
PRIPRAVLJA: IAM
IAM bo predstavil višješolski program Medijska produkcija (2 leti, redni in izredni študij) ter program Multimedijska produkcija (3 leta, izredni študij in študij na daljavo).
15.00–15.50 KO OTROK IZBIRA ŠOLO IN POKLIC: KAKO MU LAHKO  KORISTIMO?
PRIPRAVLJA: Mediade
Na dinamičnem predavanju se bomo posvetili vlogi, ki jo imamo starši in svetovalni delavci pri usmerjanju otrok o izbiri šole in poklica. Seznanili se bomo z napakami, ki jih delamo starši in se pogovorili o tem, kako povečati verjetnost, da bodo otroci našli zase pravi poklic in delo, v katerem bodo lahko razvili svoje talente.
16.00–17.00 MEDKULTURNI DIALOG – VKLJUČEVANJE IN PRISPEVEK RAZREDNEMU VZDUŠJE
  PRIPRAVLJA: Srednja upravno administrativna šola Ljubljana
PREDAVATA: prof. Stina Scozzai in mag.Rihard Režek
Na šole in v razrede prihajajo mladostniki iz različnih kulturnih sredin. Spregovorili bomo o tem, ali predstavlja to samo dodatno delo, ali je to priložnost za prispevek razrednemu vzdušju, razvijanju spoštovanj in domoljubja. Predstavili vam bomo tudi nekaj izkušenj Srednje upravno administrativne šole Ljubljana.

VELIKA PREDAVALNICA

Predavalnica se nahaja v Avli desno od vhoda.
9.30–13.00 VSE, KAR STE SI ŽELELI VEDETI O POKLICU
  PRIPRAVLJAJO: Diplomanti/-ke Univerze v Ljubljani
Pridite in vprašajte mlade diplomante Univerze v Ljubljani! Tiste, ki so študij že zaključili.
Mladi strokovnjaki v tradicionalnih in novih poklicih vam bodo predstavili svoje delo, potrebna znanja in spretnosti ter lastno karierno pot, in odgovarjali na vaša vprašanja – neposredno iz oči v oči!
V pogovoru z njimi boste spoznali poklice in raznolike poti do njih.
Razgovori s posameznimi strokovnjaki bodo potekali po 30 minut v manjših skupinah.  Predstavniki poklicev: pravnik, menedžerka idej, specialna pedagoginja, novinar, ekonomist, doktor veterinarske medicine, modna oblikovalka, klinična dietetičarka, podatkovni rudar, gradbeni inženir, geologinja, mikrobiolog … in številni drugi! Več predstavnikov na FB: Karierni centri UL.
 9.30–13.00 NE VEŠ, KAM? PRIDI K NAM!
  PRIPRAVLJAJO: Karierni centri Univerze v Ljubljani
Karierne svetovalke Kariernih centrov Univerze v Ljubljani vam bodo na voljo za individualno svetovanje za boljše in lažje odločanje glede izbire študija.
Vsi, ki potrebujete »drugo mnenje« pred odločitvijo, kje in kaj boste študirali, lahko pridete na brezplačno svetovanje – prijave bodo potekale na licu mesta.
 13.30–15.30 JE LJUBEZEN DO ŠTUDIJA DOVOLJ ZA USPEŠNO POKLICNO KARIERO?
 
OKROGLO MIZO POVEZUJE: Jana Petkovšek-Štakul, urednica priloge Zaposlovanje in kariera pri časopisni hiši Dnevnik
SODELUJEJO: Jernej Pangeršič, podjetniški pospeševalnik Katapult, Ksenija Špiler Božič, podjetje BB Svetovanje, Tadej Jevševar, Chipolo
Univerza v Ljubljani idr.
Kako danes izbrati študij, da bomo po diplomi našli pravo delo zase?
Na sodobnem trgu dela prihaja do velike transformacije poklicev: tradicionalni poklici se spreminjajo ali celo izginjajo in hkrati nastajajo vedno novi. Spremembe nagovarjajo tako delodajalce kot Univerzo in zahtevajo krepitev medsebojnega sodelovanja. Na okrogli mizi bodo predstavniki delodajalcev in Univerze v Ljubljani v skupnem razmisleku podali mladim nekaj nasvetov, kako graditi svojo kariero že v času študija, zato da bodo na trgu dela lahko nastopali kot prepoznavni posamezniki.
 15.30–16.30 Z UNIVERZO V LJUBLJANI ODLOČNO PO ZAČRTANIH POTEH!
  PRIPRAVLJA: Univerza v Ljubljani
PREDAVATA: Mojca Rupert in Tina Kozic Kolšek
Ste vedeli, da je Univerza v Ljubljani najboljša, največja in najstarejša univerza v Sloveniji? Da se uvršča med 3% najboljših univerz na svetu? Na predstavitvi vam bomo predstavili fakultete in akademije, ki tvorijo univerzo, dosežke njihovih študentov na študijskih in obštudijskih področjih, znane diplomante ter strokovne službe, ki nudijo informacije o načrtovanju karierne poti, mobilnosti v tujini, športu, kulturi, podjetništvu, idr. Na koncu predstavitve vaš čaka super nagradni kviz!
 16.30–17.00 IZOGNITE SE NAPAKAM PRI VPISU NA IZBRANO FAKULTETO ALI AKADEMIJO!
  PRIPRAVLJA: Visokošolska prijavno-informacijska služba Univerze v Ljubljani
PREDAVA: Jasmin Avdić
Visokošolska prijavno-informacijska služba Univerze v Ljubljani bo predstavila aktualne informacije o poteku prijavno-sprejemnega postopka in opozorila na pogoste napake, ki se jim je bolje izogniti.
17.00–18.00 NE VEŠ, KAM? PRIDI K NAM!
  PRIPRAVLJAJO: Karierni centri Univerze v Ljubljani (individualna svetovanja)
Karierne svetovalke Kariernih centrov Univerze v Ljubljani vam bodo na voljo za individualno svetovanje za boljše in lažje odločanje glede izbire študija.
Vsi, ki potrebujete »drugo mnenje« pred odločitvijo, kje in kaj boste študirali, lahko pridete na brezplačno svetovanje – prijave bodo potekale na licu mesta.

INFORMATIVIN FORUM

 9.30–10.30 TEMELJNI POSTOPKI OŽIVLJANJA Z UPORABO AED
 
PRIPRAVLJA: Rdeči križ Slovenije
Osvežite svoje znanje temeljnih postopkov oživljanja in se seznanite z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED). Ne bodite le nemi opazovalci – prva pomoč rešuje življenja!
 10.30–11.30 URBANI ŠOLSKI VRT- ZELENI LABORATORIJ TRAJNOSTNEGA RAZVOJA
  PRIPRAVLJA: Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana
Na mali terasi Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana, ki je članica Ekošole Slovenije, je urbani šolski vrt postal učilnica na prostem. Vrt, na katerem so po ekoloških principih in na temeljih permakulture dijaki zasejali rastline je plod sodelovanja med šolo in v zeleno prihodnost usmerjenih podjetij, krajinskih arhitektov in drugih.
11.30–12.00 ŽELIŠ RAZISKOVATI SVET MED TEM, KO SI PRIDOBIVAŠ NOVA ZNANJA IN SPRETNOSTI?
PRIPRAVLJA: AIESEC Slovenija
AIESEC je največja svetovna platforma za razvoj mladih, ki ponuja priložnost prostovoljnega dela in pripravništva v tujini. Ponujamo tri različne programe izmenjave: raziskovanje sveta preko prostovoljstva na pomembnih mestih, raziskovanje podjetništva v zagonu in razvoj znanj s pripravništvom v tujini. Udeležite se predstavitve in izvedite več o tem kako z novimi izzivi raziskati svet.
12.00–13.00 PREDSTAVITEV CETRALE UČNIH PODJETIJ SLOVENIJE
PRIPRAVLJA: Centrala učnih podjetij Slovenije
Centrala učnih podjetij Slovenije, s sedežem na Ekonomski šoli v Celju, že od leta 2003 povezuje slovenska učna podjetja v programu ekonomski tehnik in omogoča njihovo vključevanje v mednarodno mrežo, učiteljem in dijakom nudi strokovno podporo in storitve, ki so nujno potrebne za nemoteno poslovanje.
13.00–13.30 KONCERT TRKAJA

 13.30–14.30 PREDSTAVITEV ŠTUDENTSKEGA PROJEKTA FORMULA STUDENT
  PRIPRAVLJA: Ekipa UNI Maribor Grand Prix Engineering
Predstavitev mednarodnih tekmovanj razreda Formula Student in njihovo zgodovino ter delovanje ekipe UNI Maribor GPE, predstavnico Univerze v Mariboru.
 14.30–15.00 PREDSTAVITEV ŠOLE WIMBLEDON SCHOOL OF ENGLISH
  PRIPRAVLJA: Turistična agencija Kompas
Šola WIMBLEDON SCHOOL OF ENGLISH je bila ustanovljena 1964 in je ena najstarejših jezikovnih šol v Veliki Britaniji. Najbolj ustreza tečajnikom, ki so pripravljeni na resno delo in si hkrati želijo odlično izhodišče za spoznavanje Londona. Prostori so brezhibno urejeni, šola ima knjižnico, glasbeno šolo, večji družabni prostor in prijeten vrt.
 15.00–15.30 SPOZNAJTE POKLIC ASTRONOMA
  PRIPRAVLJA: Planetarij Ljubljana
PREDAVA: Matic Smrekar, astronom
Poklic astronoma je najverjetneje eden najbolj zanimivih in hkrati skrivnostnih. Le pomislite, koliko astronomov dejansko poznate? Pod naše delo spada opazovanje nočnega in dnevnega neba, raziskovanje oddaljenih svetov, odkrivanje neznanih pojavov in njihovo pojasnjevanje. Znanje matematike in fizike je ključno. Kako pa je s kariernimi izzivi?
 15.30–16.00 ŠTUDIJ NA IRSKEM
PRIPRAVLJA: Veleposlaništvo Irske v Sloveniji
Irski visokošolski programi ponujajo več kot 5000 mednarodno priznanih kvalifikacij, tesno sodelovanje med izobrabraževalnim, raziskovalnim in privatnim sektorjem, ter izjemne priložnosti za motivirane diplomante.
V predstavitvi Veleposlaništva Irske boste podrobneje izvedeli o izobraževalnem sistemu ter o možnostih študija na Irskem.
*Predstavitev bo potekala v angleškem jeziku

 16.15–16.30 RAZGLASITEV NAJ RAZSTAVLJAVCA 9. INFORMATIVE
 16.30–16.45 PLESNI NASTOP DIJAKINJ GIMNAZIJE MOSTE