Izobraževalni program – petek

Izobraževalni program

petek, 27. januar 2017

lokacija: Mala in Velika predavalnica (Avla Galerije), Informativin forum (dvorana Kocka A2)
zadnja osvežitev programa:
23. januar 2017

 

primerno za
učence
primerno za
dijake in študente
primerno za
odrasle
primerno za svetovalne
delavce

 


Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.

MALA PREDAVALNICA

Predavalnica se nahaja v Avli levo od vhoda.
Petkov program v MALI predavalnici pripravlja:

10.00–10.45
TO SE MENI NA INTERNETU NE MORE ZGODITI

PRIPRAVLJA: UP, Fakulteta za management
PREDAVA: Dr. Benjamin Lesjak
Uporaba interneta s pomočjo mobilnih naprav, telefonov in tablic je del našega vsakdana. Občutek imamo, da smo z napravo in njenimi aplikacijami neločljivo povezani s prijatelji, znanci, svetom, zabavo, glasbo in drugimi vsebinami ali aktivnostmi. V veliki meri je uporaba družabnih omrežij s telefonom povezana s posredovanjem naših osebnih podatkov, v veliko primerih tudi najintimnejših. Nerazumno puščanje osebnih podatkov na internetu lahko povzroča velike preglavice, pa tudi številne pravne posledice. Izognite se jim. Vabljeni na predavanje strokovnjaka za varno in odgovorno rabo interneta v predavalnico »UP« Univerze na Primorskem.
10.50–11.35 TEHNIKE USPEŠNEGA UČENJA
PRIPRAVLJA: UP, Pedagoška fakulteta
PREDAVATA: Urša Pečečnik in Petra Sadar
Učiti se začnemo ob rojstvu. Nenehno spoznavamo nove stvari, pridobivamo izkušnje in nadgrajujemo svoja znanja. Kako to početi uspešno in celostno delovati, boste izvedeli v predavalnici »UP« Univerze na Primorskem, kjer vam bosta študentki na zanimiv način predstavili tehnike uspešnega učenja.
11.40–12.40 FINANČNA PISMENOST – »POBEG IZ PODGANJE DIRKE«
PRIPRAVLJA: UP, Fakulteta za management
PREDAVA: pred. Matevž Malej
Finančna pismenost postaja vse bolj pomemben del našega znanja. Spoznali bomo osnove osebnih financ in to znanje preskusili v simulaciji s pomočjo igre. Ali smo pripravljeni in imamo dovolj znanja, da lahko pobegnemo iz »Podganje dirke«?
12.50–13.50 MIŠLJENJE JE ORODJE. ZATO SE GA NAUČIMO UPORABLJATI!
OKROGLO MIZO PRIPRAVLJA: UP, Fakulteta za humanistične študije in UP, Fakulteta za management
UDELEŽENCI OKROGLE MIZE: dr. Sandra Bašič Hrvatin, Andrej Marković, dr. Primož Štrbenc
OKROGLO MIZO MODERIRA: prof. dr. Ernest Ženko
Vedno bolj postaja očitno, da je k problemom sedanjosti in prihodnosti mogoče pristopiti predvsem z drugačnim načinom mišljenja. Udeleženci omizja bodo tako pokazali, da so nepraktični študiji še kako praktični v smislu dajanja širine, odprtosti za ideje, zmožnosti imaginacije in sposobnosti razmišljanja, ki je nekonvencionalno, vendar obenem tudi nujno potrebno. Če vas torej zanima, zakaj in kako uporabiti mišljenje, se nam pridružite v predavalnici »UP« Univerze na Primorskem.
14.00–14.45 DOPOLNJENA IN VIRTUALNA RESNIČNOST
PRIPRAVLJA: UP, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
PREDAVA: Doc. dr. Klen Čopič Pucihar
Spoznajmo osnovne pojme dopolnjene in virtualne resničnosti z uporabo različnih prototipov, ki jih bo mogoče tudi preizkusiti.
Demonstrirali bomo tudi:

  • sistem za 3D skeniranje Structure IO, s katerim bomo ustvarili 3D model enega od udeležencev,
  • sistem dopolnjene resničnosti na mobilnih napravah s tehnologijo Google Tango
  • sistem virtualne resničnosti, pri katerem zasledujemo pozicijo igralca z uporabo tehnologije računalniškega vida ter
  • naglavne prikazovalnike Google Cardboard, preko katerih bodo udeleženci imeli vpogled v virtualni svet.

Vabljeni v predavalnico »UP« Univerze na Primorskem.

14.50–15.35 ZAKAJ JE KMETIJSTVO IZZIV?

PRIPRAVLJA: UP, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
PREDAVA: asist. Alenka Baruca Arbeiter
Kmetijstvo je gospodarska dejavnost, ki ne zagotavlja zgolj pridelave hrane, ampak posega tudi na številna druga področja, kot so ohranjanje kulturne krajine, obnovljivi viri in ohranjanje biotske raznovrstnosti. Žal je kmetijstvo zaradi svoje intenzitete in razširjenosti v okolju pogosto nezaželeno. Naraščajoče prebivalstvo ima za posledico vedno večje potrebe po samooskrbi, zato načrtovanje in pridelava hrane predstavljata veliko odgovornost in izziv. Podnebne spremembe, ki vodijo v vse pogostejše vremenske ekstreme, zahtevajo večja vlaganja v varovanje okolja in razvijanje sodobnih tehnologij za doseganje kakovosti kmetijskih pridelkov ter konkurenčnost v mednarodnem prostoru. Delo v sodobnem kmetijstvu zahteva zato interdisciplinarno povezovanje znanj naravoslovja, biotehnologije, ekonomike in tehnologij pridelave ter predelave.
15.40–16.25
SOCIALNA PEDAGOGIKA V PRAKSI
PRIPRAVLJA: UP, Pedagoška fakulteta
PREDAVA: dr. Mitja Krajnčan, Matej Vukovič
Študenti in visokošolski učitelji magistrskega študijskega programa Socialna pedagogika vas bodo seznanili o tem, kako so socialni pedagogi potrebni na različnih področjih. Kot primer bo predstavljeno delo socialnega pedagoga v zaporu.
16.30–17.25 EKSKLUZIVNO PREDAVANJE: »TURIZEM MED ZVEZDAMI«
PRIPRAVLJA: UP, Fakulteta za turistične študije – Turistica
PREDAVA: Iztok Bončina
17.30–18.00 DELAVNICA Z LEGO KOCKAMI: »JAZ, ŠTUDENT«
PRIPRAVLJA: UP, Fakulteta za management
PREDAVA: pred. Matevž Malej
Odhod na študij je za večino dijakov velik korak. V delavnici bomo s pomočjo LEGO kock zgradili in poskusili ugotoviti kaj bodočim študentom študij pomeni in kako se vidijo, ko ga zaključijo.

VELIKA PREDAVALNICA

Predavalnica se nahaja v Avli desno od vhoda.
Program v VELIKI predavalnicI pripravljajo:

9.00–10.00 Z UNIVERZO V LJUBLJANI ODLOČNO PO ZAČRTANIH POTEH!
PRIPRAVLJA: Univerza v Ljubljani
PREDAVATA: Mojca Rupert in Tina Kozic Kolšek
Ste vedeli, da je Univerza v Ljubljani najboljša, največja in najstarejša univerza v Sloveniji? Da se uvršča med 3% najboljših univerz na svetu? Na predstavitvi vam bomo predstavili fakultete in akademije, ki tvorijo univerzo, dosežke njihovih študentov na študijskih in obštudijskih področjih, znane diplomante ter strokovne službe, ki nudijo informacije o načrtovanju karierne poti, mobilnosti v tujini, športu, kulturi, podjetništvu, idr. Na koncu predstavitve vaš čaka super nagradni kviz!
10.00–11.30 MOŽNOSTI IN PRILOŽNOSTI ŠTIPENDIRANJA ŠTUDIJA

PRIPRAVLJAJO: Karierni centri Univerze v Ljubljani
POVEZUJE: Sabina Žnidaršič
Predstavitev možnosti pridobitve štipendije za študij doma in v tujini, tako kadrovskih in Zoisovih štipendij kot štipendij za študij v tujini (Erasmus, Ad Futura) itd. S predstavniki različnih služb in organizacij (predstavniki delodajalcev, Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS in drugi) boste spoznali pogoje za pridobitev in ohranitev štipendij in imeli možnost zastaviti svoja vprašanja.
11.30–12.00 IZOGNITE SE NAPAKAM PRI VPISU NA IZBRANO FAKULTETO ALI AKADEMIJO!
9.30–11.00 GOSPODARSTVO MLADIM IV: »MAMINIH SINČKOV NE ZAPOSLUJEMO!«

PRIPRAVLJA: Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije
PREDAVA: Zoran Keser, Sektor za razvoj in izvedbo projektov, skrbnik projekta Kompetenčni center za razvoj kadrov v lesarstvu
SODELUJEJO: Mateja Milost, direktorica, Fimago, d. o. o., Iztok Bizjak, direktor, Gonzaga, d. o. o., Maja Bradeško, pomočnica izvršnega direktorja Gorenje, d. d., Ana Laura Rednak, izvršna direktorica Plastika Skaza, d. o. o., Matic Vošnjak, direktor, Competo, d. o. o., Boštjan Bevec, direktor, Konstrukcije Schwarzmann, d. o. o.
Učenci, dijaki in študentje boste kmalu stopili na trg delovne sile, še prej pa izbrali svojo izobraževalno pot. Ali veste kaj bodo delodajalci pričakovali od vas? Se boste na službeni razgovor odpravili sami? Z gosti bomo poudarili pomen lastne odgovornosti za uspeh, kaj lahko naredite že danes, da boste jutri pripravljeni na življenjske izzive.
11.00–12.00 PREDSTAVITEV GIMNAZIJE FRANCETA PREŠERNA
PRIPRAVLJA: Gimnazija Franceta Prešerna
Na Gimnaziji Franceta Prešerna se lahko šolate v treh programih: gimnaziji, ekonomski gimnaziji ali športnem oddelku ekonomske gimnazije. V slovenskem prostoru smo poznani po izjemnih športnih dosežkih naših dijakov. Le kdo ne pozna naših bivših dijakov Petra Prevca, Jurija Tepeša, Žana Koširja in mnogih drugih, ki nas postavljajo na svetovni zemljevid?
12.00–13.00
ŠTUDIJ V ZDA
PRIPRAVLJA: LV Prospects
Izvedeli boste vse o študiju v ZDA – informacije o akademskih in športnih štipendijah, vpisnih postopkih, izpitih, ki jih je potrebno opraviti pred odhodom, z nami pa se lahko odpravite tudi na ekskurzijo po ameriških univerzah!
13.00–13.30 GLASBENI NASTOP
PRIPRAVLJA: Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana
Nastop glasbene skupine SVŠGL z venčkom inštrumentalnih skladb.
13.30–14.00 PREDSTAVITEV ZGODBE ZULU ZION
PRIPRAVLJATA: Miha in Dijana Rolc, Zulu Zion
14.00–15.00 PREDSTAVITEV VISOKOŠOLSKEGA SISTEMA REPUBLIKE HRVAŠKE
PRIPRAVLJA: Ministrstvo za znanost in izobraževanje, Hrvaška
Pregled skozi hrvaški visokošolski izobraževalni sistem.
15.00–16.00 MOBILNA DRUŽBENA OMREŽJA

PRIPRAVLJA: Varni internet
Slušatelje želimo opozoriti na nevarnosti, ki so povezane z uporabo pametnega telefona, ki omogoča povezavo na splet. In posledično na družbena omrežja (SnapChat, Instagram, Facebook …). Želimo vam predstaviti konkretne primere ter vam svetovati, kako zaščititi sebe in svoje bližnje pred nevarnostmi, ki jim grozijo.
16.00–16.30

ZGODBA O USPEHU: JASNA GRBIČ, TATOO CARE, TER TINE ŠTRUBELJ IN SIMONA OBLAK, NELIPOT
16.45–17.45 ODKRIJTE SVET PRILOŽNOSTI Z IZOBRAŽEVANJEM V KANADI
PRIPRAVLJA: Embassy of Canada / Veleposlaništvo Kanade
Kanada je dom več kot 100 univerz in šol, ki ponujajo več kot 10.000 programov dodiplomskega, podiplomskega in doktorskega študija. Na predstavitvi boste izvedeli vse o kriterijih za prijavo, kako se prijaviti na želeno institucijo in kakšne so prednosti izobraževanja v Kanadi. Diploma pridobljena v Kanadi je svetovno priznana, bivanje je cenovno ugodno in ponuja edinstveno priložnost za raziskave in delo v času študija.

V prvem delu se bo predstavil Kanadski izobraževalni sistem, v drugem pa bo International Experience Canada (IEC) predstavil možnost potovanja in dela za mlade v Kanadi.

*predavanje bo potekalo v angleškem jeziku